Overzicht video's

"Dame van plezier op 't Ouweland"
(Bijgewerkt op 2016-02-03)


Oud-Sabbinge had geen bordeel maar wel “een vrouw die wel eens visite kreeg”, vertelt Bram Koster.
De video is overgenomen van Goestig.
"Het was een prachtige dag"
(Bijgewerkt op 2015-08-09)


We sluiten de Week van ‘t Ouweland af met 1-op-1. Hierin vertelt Matty op ‘t Hof hoe de dag is verlopen en hoe het allemaal tot stand kwam. Ook kijkt ze naar de toekomst.
De video is overgenomen van Goestig.
Boerenmarkt met oude ambachten
(Bijgewerkt op 2015-08-08)


Op de boerenmarkt in Oud-Sabbinge is van alles te zien. Zo worden er babbelaars gemaakt maar ook rietenmanden en er werden strobalen geperst.De video is overgenomen van Goestig.
Oud-Sabbinge in 1968
(Bijgewerkt op 2015-08-07)


Omdat het de Week van ‘t Ouweland is hebben we vandaag een dorpsfilm uit 1968 over Oud-Sabbinge. Johan Verstelle verzorgt het commentaar.De video is overgenomen van Goestig.
Op je mooist door Oud-Sabbinge scheuren
(Bijgewerkt op 2015-08-06)


Verkleed rijden op een Solex. Snelheid is niet belangrijk wel originaliteit.


De video is overgenomen van Goestig.
Kwalleballen, Zeeuws kampioenschap
(Bijgewerkt op 2015-08-5)


Kwalleballen is een soort rugby in de modder. Maar dan met niet te veel regels. Oud-Sabbinge organiseert traditioneel het Open Zeeuws Kampioenschap.De video is overgenomen van Goestig.
Hardlopen door en rond Oud-Sabbinge
(Bijgewerkt op 2015-08-4)


De eerste Sabbinge Loop door en rond 't Ouweland was met 100 deelnemers (van jong tot oud) een succes.De video is overgenomen van Goestig.
De Week van 't Ouweland
(Bijgewerkt op 2015-08-3)


Deze week veel aandacht voor het leukste gehucht van Zeeland: Oud-Sabbinge. We beginnen met een kijknieuws over de Dag van 't Ouweland. Het kwalleballen, de solexrace en de Sabbinge Loop volgen.De video is overgenomen van Goestig.
Trainen voor de Sabbinge Loop
(Bijgewerkt op 2015-07-23)

Sandra Steutel en Ad de Wit hebben nog een dikke week: dan is op de Dag van 't Ouweland een hardloopwedstrijd door en rond Oud-Sabbinge.De video is overgenomen van Goestig.
Fietsrommelroute
(Bijgewerkt op 2015-07-18)

Het idee is simpel: laat klanten met de fiets van rommelkraam naar rommelkraam rijden. In Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge komen vele honderden belangstellenden op de koopjes af.De video is overgenomen van Goestig.
Kunst en Crea in een route
(Bijgewerkt op 2015-07-14)

In Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge was voor de 5de keer de Kunst & Crearoute. 17 adressen doen mee.De video is overgenomen van Goestig.
Oud-Sabbinge in zwart-wit
(Bijgewerkt op 2015-06-27)

In het acht eeuwen oude Sabbinge laten uitvergrote foto's de geschiedenis zien.De video is overgenomen van Goestig.
René Nijsse helpt Bevrijdingsvlam naar Goes te brengen
(Bijgewerkt op 2015-05-05)

Vanmorgen is -na een korte stop in Kloetinge- het Bevrijdingsvuur in Goes aangekomen. Op de Grote Markt ging de vlam in de pan. De lopers van AV '56 (waaronder René Nijsse) vertrokken gisteravond uit Wageningen.De video is overgenomen van Goestig.
Oranjebitter & Ballonnen
(Bijgewerkt op 2015-04-27)

Lydia Konings-Saaman won een Pizza TV (omdat ze Goestig de 500-ste vind-ik-leuk gaf): ze mocht ons bestellen voor een video. Het werd de aubade, ballonnenwedstrijd en optocht in Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge.De video is overgenomen van Goestig.
Ad de Wit blaast mee
(Bijgewerkt op 2015-05-4)

Oud-Sabbinger Ad de Wit blaast zijn partij mee als Advendo-EMM op Koningsdag in Wolphaartsdijk het Zeeuws Volkslied speelt.De video is overgenomen van Goestig.
Oud-Sabbinge hangt vlaggetjes buiten
(Bijgewerkt op 2015-04-20)


Met Koningsdag en Bevrijdingsdag voor de deur versieren jonge en oude Sabbingers -geholpen door de vlaggetjeswagen- hun dorp met duizenden kleurige driehoekjes.De video is overgenomen van Goestig.
Veel belangstelling voor bloemententoonstelling
(Bijgewerkt op 2014-12-03)


De laatste schaapherder van 't Ouweland
(Bijgewerkt op 2014-07-01)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

In 1946 wordt Jan Verstrate schaapherder. Zijn werk past in een lange traditie: wanneer omstreeks het jaar 1000 Vlamingen de eerste bewoners van het eiland Wolphaartsdijk worden, voorzien ze in de kost met het houden van schapen. Evenals hen laat Jan Verstrate zijn schapen grazen op de schorren die dan nog aan de noordzijde van Oud-Sabbinge liggen, op de grens met de Zandkreek (nu het Veerse Meer).

Oorlogsverhalen
(Bijgewerkt op 2013-11-20)

Sabbingers hebben heel verschillende herinneringen aan de oorlog. Voor Arjaan Nijsse waren het de jaren waarin verplicht werken voor de Duitsers het einde van de armoede uit de jaren dertig betekende. Marien Snoep herinnert zich vooral de auto's van zijn vader die in beslag genomen werden. Jan Kleinepier weet nog van de arrestatie van meester Heijboer. Heijboer zat tot over zijn oren in de hulp aan onderduikers, werd bij zijn arrestatie neergeschoten en afgevoerd naar Duitse concentratiekampen.


"Niemand had wat ..."
(Bijgewerkt op 2013-09-04)

Jong zijn in Oud-Sabbinge was vooral ook op eieren lopen, vertellen Marien Snoep en Bram Koster. De kleine Marien werd vaak opgewacht als hij naar Wolphaartsdijk ging. Bij het station van het spoorlijntje naar Goes werd geknokt met jongens uit Wolphaartsdijk ("Het dorp", zoals ze in hier nog steeds zeggen. Oud-Sabbinge heet "het Ouweland"). Bram Koster moest als jonge jongen schipperen tussen de klanten van zijn vader, de lokale wagenmaker.


Chillen met de buren
(Bijgewerkt op 2013-08-04)

De weergoden zijn Oud-Sabbinge op zaterdag 3 augustus goed gezind. Nog maar een dag eerder wordt het ruim dertig graden, heel Zeeland zoekt ontspanning in het water of de schaduw. Maar op 3 augustus is het ideaal weer voor weer een Dag van 't Ouweland: droog, zonnig en niet al te warm. Oud-Sabbinge loopt weer vol met toeristen en inwoners uit de dorpen in de omgeving. Duizenden komen af op de braderie, de horeca, het ringsteken, de muziek en ander vertier. Het wordt mede daardoor een van de beste Dagen van 't Ouweland sinds deze toogdag van lokale saamhorigheid in 2005 begon.


"Het is een geheim gebleven...."
(Bijgewerkt op 2013-01-28)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

"Wij voelden ons zo veilig achter dijken, zo knus en rustig op het lage land", dicht Marinus Nijsse over de watersnood in 1953. Nijsse is in 1904 geboren in Oud-Sabbinge en was van 1924 tot 1926 onderwijzer aan de openbare lagere school op de Ring. Toch wordt ook Oud-Sabbinge in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 verrast door het water.

Verdwenen Westkerke (2)
(bijgewerkt op 2012-05-06)

De stenen die vorige eeuw werden gevonden bij Hof Westkerke zijn waarschijnlijk niet afkomstig van het middeleeuwse dorp Westkerke maar mogelijk van Villa Nova. Het monumentale Villa Nova stond tussen circa 1860 en 1905 in Wolphaartsdijk. Historicus Frank de Klerk werkt bij het Goese gemeentearchief en meldt: "Oud-collega Cees Pieters denkt te weten wat het zijn. Ze zullen uit de sloop van een monumentaal gebouw uit de buurt afkomstig zijn. Het eerste waar je dan aan denkt is Villa Nova".


Jaaroverzicht 2011
(bijgewerkt op 2012-02-08)

Het bezoek aan deze site is de laatste jaren aardig constant: dagelijks komen zo'n 100-125 unieke bezoekers op een pagina van Cineac Oud-Sabbinge. Daarnaast zijn we te zien op You Tube en bij Zeelandnet. Dat is voor een vlek op de Zeeuwse kaart niet gek. In dit jaaroverzicht uiteraard aandacht voor de verregende Dag van 't Ouweland maar ook veel geschiedenis. Bijvoorbeeld over het dorp Westkerke dat in de Middeleeuwen in de golven verdween en pas enkele tientallen jaren geleden werd teruggevonden. Ook staan we stil bij een moord. En burgemeester Verhulst van Goes presenteert een wandelboekje waarin Oud-Sabbinge royaal aandacht krijgt. Terecht!


Verdwenen Westkerke (1)
(bijgewerkt op 2011-11-02)

Tegen een zijmuur van hof Westkerke staan bewerkte stenen, in de vorige eeuw gevonden in een naastgelegen akker. Het zijn mogelijk overblijfselen van het dorp Westkerke dat in 1377 bij een stormvloed in zee verdwijnt.


Moord in Sabbinge
(bijgewerkt op 2011-10-09)

Van Sabbinger Cornelis Jacobszoon weten we dat hij op een zondag in 1455 stierf en bij het wakker worden een redelijk vermoeden van zijn laatste dag had. En dat allemaal door een uit de hand gelopen ruzie met Reinaart Adriaanszoon, die het gevecht niet overleeft.


Dag van 't Ouweland gestaakt
(bijgewerkt op 2011-08-06)

De organisatie van de Dag van 't Ouweland heeft om zeven uur vanavond alle verdere activiteiten afgeblazen. De regen komt in Oud-Sabbinge met bakken uit de lucht. De solexrace wordt daardoor te gevaarlijk, de band kan niet spelen omdat het podiumdak lekt en kijken naar de jaarlijkse openlucht voorstelling van Cineac Oud-Sabbinge is in de stromende regen geen lolletje.


Klaar voor weer een Dag van 't Ouweland
(bijgewerkt op 2011-08-05)

Maandag 1 augustus verzamelen vrijwilligers van de Dag van 't Ouweland zich aan de Ring. Het bestuur van de dorpsvereniging geeft uitleg bij de plannen voor dit jaar. Daarna gaat een inmiddels routineuze voorbereiding van start: van vlaggen ophangen tot kramen plaatsen, van het ophangen van de geluidsinstallatie tot het plaatsen van tenten. Alles loopt gesmeerd.


"Je keert hier terug in de tijd..."
(bijgewerkt op 2011-07-15)

Oud-Sabbinge is opnieuw opgenomen in een publicatie met fiets- en wandelroutes: 'Van Peperbuzze tot Planketent'. Medewerkers van de gemeente maakten ontdekkingstochten door de dorpen in het westen van Goes. Voor de presentatie van het boek keert dominee en historicus Dresselhuis na anderhalve eeuw terug in Wolphaartsdijk. En passant brengt de herrezen geleerde een bezoek aan het monument dat ter zijner herinnering is opgericht. Bij de opgemetselde fundamenten van de kerk in Oud-Sabbinge leest de eerwaarde voor uit eigen werk.


De ondergang van de Coertzen (2)
(Bijgewerkt op 2011-01-17)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Betonningsvaartuig Coertzen vaart donderdag 30 september 1943 door de Zandkreek (nu het Veerse Meer). Het schip is op weg naar de Oosterschelde om daar in opdracht van de Duitsers navigatieboeien te leggen. Langszij hangen vier gasboeien. Engelse Typhoon's vliegen over, krijgen de Coertzen in het vizier en maken gort van het schip.


Winterwonderland
(bijgewerkt op 2011-10-05)

Voor de liefhebbers had de laatste maand van vorig jaar een prettige verrassing: er viel 30 centimeter sneeuw!


De terugkeer van Jacob Rooze (2)
(Bijgewerkt op 2010-07-30)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Dinsdag 6 april 2010 begraven Jacob Rooze en zijn vier dochters hun grootvader en overgrootvader Jacob Rooze op het kerkhof aan de Oudelandseweg. Een begrafenis in Oud-Sabbinge is niet bijzonder. Die van Jacob Rooze wel. Want hij overleed op 19 maart 1952 in Vrederust, de instelling voor geestelijk zieken in Bergen op Zoom. Jacob Rooze werd destijds ter aarde besteld op de begraafplaats van de instelling. Kleinzoon en naamgenoot Jacob Rooze vindt dit lange tijd een ongelukkige gedachte en regelt samen met een van zijn dochters de herbegrafenis in Oud-Sabbinge, het gehucht waar Jacob Rooze in 1867 is geboren.

’t Ouwelandse Feast 2010 (promo)
(Bijgewerkt op 2010-07-25)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

"Na vijf jaar ‘Dag van ’t Ouweland’ is het dit jaar tijd voor een nieuwe aanpak en dus ook een andere naam. Het is een ander jasje voor een verder vertrouwde traditie", schrijft de buurtvereniging van Oud-Sabbinge. Aanstaande zaterdag dus geen Dag van 't Ouweland maar 't Ouwelandse Feast. Veel blijft hetzelfde: horeca, muziek, solexrace, het Zeeuws Kampioenschap Kwalleballen en het Wereldkampioenschap Pottelillen. De markt wordt een rommelmarkt en er is dit jaar geen ringsteken. Maar verder wel veel gezelligheid op en rond de Ring van het leukste gehucht van Zeeland. Deze light-versie van de Dag van 't Ouweland begint om 13.00 uur en is om 23.00 uur afgelopen. Kijk voor het hele programma op de site van de buurtvereniging.

De terugkeer van Jacob Rooze (1)
(Bijgewerkt op 2010-07-19)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Jacob Rooze wordt op 11 juli 1867 geboren in Oud-Sabbinge. Zoals veel van zijn dorpsgenoten moet Jacob de eindjes aan elkaar knopen met verschillende baantjes. Hij maakt en herstelt boerenkleding en is op zaterdagmiddag kapper. Op de Ring, in het pand waar nu raadslid Ad de Wit woont, exploiteert Jacob enkele jaren (maar zonder al te veel succes) een cafe. Zijn kleinzoon en naamgenoot: "Dat cafe had geen goede naam. Er kwam vrouwvolk. En oudere mannen. En die dronken nogal wat. Dat paste niet bij mijn opa en die heeft het cafe snel weer verkocht".

"Als boer Jan een trekker koopt, is dat nieuws"
(Bijgewerkt op 2010-06-12)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Oud-Sabbinge is een vlek op de kaart van Zuid-Beveland, maar heeft wel een eigen nieuwsstation. Wiert Omta is hoofdredacteur van ’s werelds kleinste zender. ‘Alles wat hier gebeurt is nieuwswaardig.’

Dit portret verscheen in de VPRO Gids van 12 juni 2010. Tekst: Willem Pekelder. Foto's: Sanne Zuijderduin & Bram Hofland.


Eerste prijs voor Advendo-EMM
(Bijgewerkt op 2010-03-28)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

De muzikanten van Advendo-EMM maken zaterdag 27 maart hun opwachting in het Scheldetheater van Terneuzen. Daar spelen ze op het Zeeuws Muziekfestival het vier delen tellende Rapunzel. Een jury en een handjevol fanfareliefhebbers luistert. Vooraf zegt dirigent Mathieu van Duiven dik tevreden te zijn als het orkest met 80 punten terugkeert naar de Bevelanden. Het worden er 82. En dat is goed voor een eerste prijs.

Advendo-EMM speelt Rapunzel
(Bijgewerkt op 2010-03-08)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 6 maart geven de muzikanten van Advendo-EMM een concert in de Griffioen: Wolferts Crisis. Een van de nummers op het repertoire is Rapunzel. De uitvoering van dit werk is een openbare repetitie voor het muziekconcours in Terneuzen waar het samenwerkingsorkest later deze maand aan meedoet. Dan hopen ze met dit muzikale sprookje in de prijzen te vallen.

Raadszetel voor Ad de Wit
(Bijgewerkt op 2010-03-04)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Sabbinger Ad de Wit (CDA) ziet zijn inzet voor de christendemocratie beloond met een raadszetel. Woensdagochtend vroeg bezorgt de politicus in Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk in de vrieskou nog de laatste CDA-folders. De inspanningen zijn niet voor niets: het CDA wordt in Goes met zes zetels de grootste partij en neemt het voortouw in de collegeonderhandelingen. De Wit's voorkeur gaat uit naar een voortzetting van de huidige coalitie (SGP/Christenunie, VVD & CDA).

Jaaroverzicht 2009
(Bijgewerkt op 2010-01-05)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Wie alle video's over Oud-Sabbinge die we in 2009 maakten in 1 keer wil bekijken, kan hier terecht voor ruim een half uur beelden van het Ouweland.

Arjaan Nijsse 1918 - 2010
(Bijgewerkt op 2010-01-03)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Vandaag is Arjaan Nijsse overleden. De voormalige orgelmaker werd vannacht onwel en overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

Monumentendag 1992
(Bijgewerkt op 2009-09-18)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Ook in Oud-Sabbinge is doorgaans weinig nieuws onder de zon. Die conclusie kunnen we trekken als we de opnamen hebben gezien die in 1992 zijn gemaakt tijdens de Open Monumentendag. De videobeelden zijn ons geschonken door Ilse van Loo. Waarvoor we haar erg erkentelijk zijn.

Retourtje Kampen
(Bijgewerkt op 2009-09-01)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Vrijdag 3 april 2009 luistert een goed gevulde Nieuwe Kerk in Kampen naar de klanken van het gerestaureerde orgel. De restauratie is uitgevoerd door orgelmaker Rene Nijsse uit Oud-Sabbinge: "Het was onze grootste klus ooit".

Miss Barcelona
(Bijgewerkt op 2009-08-13)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Juli 2000 winnen de Sabbingers Ko en Marko Houtekamer met een van hun duiven de vlucht op Barcelona. Deze wedstrijd geldt als de Champions League van de Europese duivensport.

Lustrum Dag van 't Ouweland
(Bijgewerkt op 2009-08-02)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 1 augustus organiseert Oud-Sabbinge voor de vijfde keer de Dag van 't Ouweland. De hele dag is het gezellig druk in het gehucht aan het Veerse Meer. De bezoekers zien Marcel Verstelle zijn wereldtitel Pottelillen met succes verdedigen.

Programma Dag van 't Ouweland
(Bijgewerkt op 2009-07-30)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 1 augustus organiseert Oud-Sabbinge voor de vijfde keer de Dag van 't Ouweland. Het ruim tweehonderd inwoners tellende gehucht op de Bevelanden trek hiermee jaarlijks duizenden toeristen, oud-Sabbingers en andere Zeeuwen.

WK Pottelillen 2009
(Bijgewerkt op 2009-06-28)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 1 augustus organiseert buurtvereniging 't Ouweland voor de tweede keer het Wereldkampioenschap Pottelillen. De wedstrijd wordt gespeeld op de Ring van Oud-Sabbinge. Pottelillen is een eenvoudig spel dat in het midden van de vorige eeuw fanatiek gespeeld werd in Oud-Sabbinge.

Zeeuws Kampioenschap Kwalleballen 2009
(Bijgewerkt op 2009-06-09)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 1 augustus organiseert buurtvereniging 't Ouweland voor de vijfde keer het Open Zeeuws Kampioenschap Kwalleballen. Kwalleballen heet ook wel boerenrugby en is een eenvoudige maar vermoeiende sport. Het speelveld is een modderbad. Een zak zand moet in een gat met water gegooid worden. Er zijn nauwelijks voorschriften die de deelnemers daarbij hinderen. Je mag elkaar niet verwonden. Dat is zo ongeveer de enige spelregel. Verder is alles toegestaan.

Koninginnedag met een staart
(Bijgewerkt op 2009-04-30)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

De dagen voor en na koninginnedag is het vlaggetjesweek in Oud-Sabbinge. De buurtvereniging versiert de straten met witgeschilderde palen en duizenden kleurige vlaggen. Dit jaar ontbreekt in de optocht een wagen van Oud-Sabbinge: er was te weinig belangstelling.

The Druids live in Oud-Sabbinge
(Bijgewerkt op 2009-03-31)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 26 juli 2008 spelen The Druids op de Ring van Oud-Sabbinge. Het optreden van de folkband met sterke Ierse invloeden is onderdeel van de Dag van 't Ouweland. Het enthousiasme van de muzikanten raakt bij het publiek de goede snaar.


MuzieKortgene 2009
(Bijgewerkt op 2009-03-21)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Op het gevaar af dat bezoekers Cineac Oud-Sabbinge als concertzender beschouwen, bieden wij u bij deze al weer een concertregistratie van de samenwerkende fanfares Advendo en EMM. Zaterdag 14 maart spelen de vijftig muzikanten voor ruim tweehonderd toehoorders in de Nederlands-Hervormde kerk van Kortgene. Met deze editie van MuzieKortgene viert EMM dat de koninklijke fanfare uit Kortgene 130 jaar bestaat. Bariton Marco Bakker is uitgenodigd om het feest luister bij te zetten.


Wolferts Symfonie
(Bijgewerkt op 2009-02-15)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 14 februari geven de samenwerkende fanfares Advendo (Wolphaartsdijk & Oud-Sabbinge) en EMM (uit Kortgene) een concert in de Griffioen: Wolferts Symfonie. Een zo goed als uitverkocht dorpshuis geniet van klassieke en moderne muziek.


Jaaroverzicht 2008
(Bijgewerkt op 2009-01-01)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zo, dat hebben we achter de rug. Het achtste eeuwfeest van Oud-Sabbinge is in 2008 uitbundig gevierd met een Middeleeuwse feestavond, een boek, kinderspelen, een reunie, de fototentoonstelling 'Oud-Sabbinge in zwart-wit', het wereldkampioenschap Pottelillen en allerlei ander vertier.

Oud-Sabbinge 1208-2008
(Bijgewerkt op 2008-08-05)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

"In de smederij staat een aambeeld uit 1783. Zolang zit hier al een smid", stelt historicus Peter Sijnke vast op vrijdag 25 juli. Dan wordt voorafgaande aan de Sabbinge-reunie en het Wereldkampioenschap Pottelillen op de Ring een werkstuk van Klaas de Kam onthuld: Oud-Sabbinge en de jaartallen 1208 en 2008. De Kam zelf werd eerder dit jaar tachtig.

Dag smaakt naar meer
(Bijgewerkt op 2008-07-30)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

De vierde Dag van 't Ouweland trekt weer duizenden bezoekers naar Oud-Sabbinge om te genieten van het sjezenrijden, het Zeeuwse kampioenschap Kwalleballen, de solexrace, het optreden van de Druids, de markt, de voorstelling van Cineac Oud-Sabbinge en de sfeer in het 800 jaar oude gehucht op de Bevelanden.

Reunie Oud-Sabbinge
(Bijgewerkt op 2008-07-29)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Vrijdag 25 juli buitelen anekdotes, sterke verhalen en herinneringen over de Ring van Oud-Sabbinge. Terwijl een paar meter verder het Wereldkampioenschap Pottelillen wordt gespeeld, treffen ruim honderd Sabbingers elkaar op de reunie.


Verstelle wereldkampioen pottelillen
(Bijgewerkt op 2008-07-27)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Marcel Verstelle is vrijdag 25 juli in Oud-Sabbinge de eerste wereldkampioen pottelillen geworden. Verstelle was al halverwege de wedstrijd ver uitgelopen op zijn naaste concurrenten en gaf zijn positie niet meer uit handen.


Demonstratiewedstrijd Pottelillen
(Bijgewerkt op 2008-07-11)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Vrijdag 25 juli organiseert buurtvereniging 't Ouweland het Wereldkampioenschap Pottelillen. Het is de eerste keer dat in deze sport een wereldkampioenschap wordt georganiseerd. Pottelillen werd in de vorige eeuw veel gespeeld in Oud-Sabbinge. Televisie was er nog niet en voor een spelletje pottelillen had je maar weinig nodig: twee bakstenen en wat restjes hout.

Fanfare voor kinderen
(Bijgewerkt op 2008-06-12)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

De samenwerking van de muziekverenigingen EMM (Kortgene) en Advendo (Wolphaartsdijk & Oud-Sabbinge) is een teken des tijds: alleen gezamenlijk was er een toekomst weggelegd voor de fanfares. Overal kampen muziekgezelschappen met een teruglopend ledental en dreigt vergrijzing. Dat laatste is overigens bij Advendo-EMM absoluut niet het geval. De bijna 50 muzikanten zijn een aardige afspiegeling van wat er aan leeftijden en geslachten aan de oevers van het Veerse Meer woont. Omdat jaarlijks een aantal jongeren buiten de provincie verder gaat studeren, is het wel zaak nieuwe deelnemers enthousiast te maken.


Zeeuws Kampioenschap Kwalleballen 2008 (Promo)
(Bijgewerkt op 2008-04-19)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 26 juli organiseert buurtvereniging 't Ouweland het Open Zeeuws Kampioenschap Kwalleballen. Het is de vierde keer dat Oud-Sabbinge deze kwallebalcompetitie organiseert. Kwalleballen heet ook wel boerenrugby en is een eenvoudige maar vermoeiende sport. Het speelveld is een modderbad. Een zak zand moet in een gat met water gegooid worden. Er zijn nauwelijks voorschriften die de deelnemers daarbij hinderen. Je mag elkaar niet verwonden. Dat is zo ongeveer de enige spelregel. Verder is alles toegestaan.

Sabbingers graven schuttersputjes
(Bijgewerkt op 2008-03-17)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Voormalig orgelmaker Arjaan Nijsse (1918) blijft een onuitputtelijke bron voor verhalen over Oud-Sabbinge in de vorige eeuw. Zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zijn nog levendig. Na de crisis in de jaren dertig komt de mobilisatie in 1939 en in 1940 wordt ook 't Ouweland bezet. En hoewel het indringers blijven, betalen de Duitse bezetters beter dan de boeren in de polders.

Balkenende opent feestavond
(Bijgewerkt op 2008-02-17)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

"Ik was graag aanwezig geweest maar een reis naar de Nederlandse Antillen maakt dat helaas onmogelijk", verklaart minister-president Jan Peter Balkenende in zijn videoboodschap aan 200 feestende Sabbingers. Ze vieren dat het gehucht aan het Veerse Meer 800 jaar geleden voor het eerst wordt genoemd. Later op de avond vertelt Balkenende in een vooraf opgenomen interview over zijn jeugdherinneringen aan Oud-Sabbinge. Grootouders en overgrootouders van de premier woonden er. Zijn moeder is er geboren.

"De Kulk staat in brand!"
(Bijgewerkt op 2008-02-11)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Tot 1809 is Wolphaartsdijk een eiland. Dat jaar verbinden Rotterdamse speculanten met de aanleg van de Wilhelminapolder het eiland met Zuid-Beveland. Het is het definitieve einde van de Schenge, de zeearm die de zuidgrens van het eiland vormt slibt verder dicht. Nog tot 1866 maken landbouwers en reizigers uit Oud-Sabbinge en de aangrenzende polders gebruik van de haven. Daarna nemen nieuwe havens aan de beter bevaarbare noordzijde al het bulktransport over. De veel kleinere landbouwhavens bij de Piet en de Egbert Petruspolder blijven tot midden vorige eeuw in gebruik.

Wolferts Nieuwjaar
(Bijgewerkt op 2008-01-15)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zondag 13 januari begint in Wolphaartsdijk met de laatste maten van Jackson Square, de swingende afsluiting van Wolferts Nieuwjaar. In een goedgevuld dorpshuis de Griffioen geven de fanfares EMM (Kortgene) en Advendo (Oud-Sabbinge & Wolphaartsdijk) samen met popkoor Seaside Rendez-vous een nieuwjaarsconcert. De avond is een feest voor uitvoerenden en publiek.


Slagwerkgroep Advendo-EMM
(Bijgewerkt op 2008-01-14)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 12 januari organiseren de fanfares Advendo (Oud-Sabbinge & Wolphaartsdijk) en EMM (Kortgene) een nieuwjaarsconcert in dorpshuis de Griffioen. Zoals gebruikelijk bij grote optredens geven ook de leerlingen van de slagwerkgroep van Advendo tijdens het Wolferts Nieuwjaar enkele voorbeelden van hun kunnen.


Popkoor Seaside Rendez-vous
(Bijgewerkt op 2008-01-13)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 12 januari zingen de mannen en vrouwen van popkoor Seaside Rendez-vous het dak van dorpshuis de Griffioen. Hun enthousiasme slaat over op de aanwezigen.


Jaaroverzicht 2007
(Bijgewerkt op 2008-01-01)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

In 2007 zijn 115.000 filmpjes over Oud-Sabbinge bekeken. Vooral de publicatie op de populaire videosite You Tube heeft de kijkcijfers enorm opgestuwd. Iedere dag worden daar 300 - 400 reportages over 't Ouweland en het voormalige eiland Wolphaartsdijk aangeklikt. Dat is veel, voor een gehucht met 230 inwoners.

Oud-Sabbinge in zwart/wit (6)
(Bijgewerkt op 2007-11-07)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag ontvangen de muzikanten van Advendo hun nieuwe jassen. Samen met de collega's van muziekvereniging EMM uit Kortgene gaan ze voortaan in het blauw gekleed en vormen ze de grootste fanfare van de Bevelanden. Begin jaren negentig loopt Advendo nog in het rood. We zien ze op foto's die de familie Verstrate maakt tijdens de Monumentendagen. Ook toen hielden sjezenrijders wedstrijden ringsteken in Oud-Sabbinge.

Niet zomaar een schuur
(Bijgewerkt op 2007-09-22)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Als Arnoldus Ross uit Goes in 1806 de sloop van de kerk op de Ring afrondt, raakt het armoedige en vervallen Oud-Sabbinge bergruimte kwijt maar ook de tastbare herinnering aan 1572. Geuzen vernielen in dat rampjaar de katholieke moederkerk van het eiland Wolphaartsdijk op de Ring van Sabbinge. Hoewel het een gevaarlijk bouwval is, gebruiken Sabbingers de kerkresten voor opslag van materialen en voer en onderdak voor hun dieren. Het koor van de kerk wordt eind achttiende eeuw voor 2,40 euro per jaar verhuurd als bergplaats. Nog in 1865 (de nieuwe begraafplaats aan de Oudelandseweg is dan al 11 jaar open) wordt de laatste dode op de kerkbegraafplaats op de Ring aan de aarde toevertrouwd. A. Markussen, M. de Groote en M. Boone hebben dan al een jaar toestemming op het oude kerkhof een bergplaats te bouwen. Sabbingers zijn dus al eeuwen gewend aan een schuur in hun midden.


Kwalleballen
(Bijgewerkt op 2007-12-27)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Kwalleballen, boerenrugby met weinig regels, vergt het uiterste van de sporters. Met de modder tot over de enkels moeten ze een zandzak in het doel van de tegenstander gooien. Het publiek vindt het kostelijk.

Zonovergoten Dag van 't Ouweland
(Bijgewerkt op 2007-08-09)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

De derde Dag van 't Ouweland brengt in 2007 een kleine vierduizend bezoekers naar het 230 inwoners tellende Oud-Sabbinge. In de Prins Bernhardstraat en de Bijsterweg staat weer een braderie, op de Ring geven sjezenrijders een demonstratie ringsteken. Als de paarden rusten berijden klassieke tractoren met hun bestuurders het parcours voor een eigen competitie. Onder een stralende zon genieten bezoekers verder van dansdemonstraties, het boogschieten en de Solexrace die aan het begin van de avond wordt gehouden. Als afsluiting geeft Cineac Oud-Sabbinge een voorstelling met reportages over de geschiedenis en het heden van Oud-Sabbinge.

Arjaan Nijsse: "Mijn werkgoed lag gereed."
(Bijgewerkt op 2007-07-30)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Voormalig orgelmaker Arjaan Nijsse (1918) gaat in de jaren twintig van de vorige eeuw naar de openbare lagere school op de Ring van Oud-Sabbinge. Schrijven leerde je er op een lei "Want de inktpot was voor de zesde klas." En als je van school af kwam, lag je werkgoed al gereed. Dan ging je naar de boer. Nijsse gaat als twaalfjarige aan het werk in de Egbert-Petruspolder.

Arjaan Nijsse: "Wie ziek werd, stierf."
(Bijgewerkt op 2007-07-28)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Voormalig orgelbouwer Arjaan Nijsse (1918) is de oudste geboren Sabbinger die nog op 't Ouweland woont. Gezegend met een fenomenaal geheugen praat hij over bijna een eeuw Oud-Sabbinge. In deze eerste aflevering zijn herinneringen aan de jaren twintig van de vorige eeuw en de wereldwijde economische crisis, die ook Oud-Sabbinge trof. In de jaren dertig was het armoe troef.

Wiert Omta: "Hoe kleiner de schaal hoe beter".
(Bijgewerkt op 2007-03-31)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Het kleinste televisiestation ter wereld. Het kleinste? Jazeker. Waar anderen opscheppen over de grootste, de langste, de breedste, de hoogste of de diepste, oppert Wiert Omta uit Oud-Sabbinge graag dat zijn Cineac Oud-Sabbinge ‘waarschijnlijk’ het kleinste ter wereld is. Het is, mogen we aannemen, ook het enige in Nederland zonder reclame.

Dit portret verscheen in de Provinciale Zeeuwse Courant van 31 maart 2007. Tekst: Mieke van der Jagt. Foto's: Sanne Zuijderduin & Adrie Willeboordse.


Zeeuws Kampioenschap Kwalleballen 2007 (Promo)
(Bijgewerkt op 2007-05-27)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 4 augustus 2007 organiseert de buurtvereniging 't Ouweland opnieuw het Open Zeeuwse Kampioenschap Kwalleballen. Het is de derde keer dat Oud-Sabbinge een kwallebal-competitie organiseert. Kwalleballen lijkt op rugby en is een eenvoudige maar vermoeiende sport. Een zak zand moet in een bak water gegooid worden. Er zijn nauwelijks voorschriften die de deelnemers daarbij hinderen. Je mag elkaar niet verwonden. Dat is zo ongeveer de enige spelregel. Verder is alles toegestaan.

Hoe Oud-Sabbinge zichzelf bevrijdt
(Bijgewerkt op 2014-05-01)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Als Canadese Shermantanks op 30 oktober 1944 de Ring oprijden is de bemanning nog maar net bekomen van de verrassing die tussen Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge wachtte. Daar, op de Kortedijk, stuiten ze op een colonne met 125 gevangen Duitsers, door Sabbingers zelf opgehaald uit de polders en helemaal klaar voor verder transport door de Canadezen. Oud-Sabbinge bevrijdt zo zichzelf en sluit daarmee een roerig jaar af. Op 9 augustus raakt hoofdonderwijzer Heijboer zwaar gewond bij zijn arrestatie. Hij voorzag onderduikers van voedsel- en kledingbonnen. Iedereen is zenuwachtig want overal is Nazi Duitsland op de terugtocht. Chirurgen opereren in de openbare lagere school van Wolphaartsdijk gewonden van de gevechten bij de Kreekrakdam. Dag en nacht is geschut te horen. Geaillieerde vliegtuigen gebruiken hun overwicht in de lucht om Duitse troepen te bestoken. Zeeland is slagveld. Het gaat om de haven van Antwerpen.

De ondergang van de Coertzen (1)
(Bijgewerkt op 2007-05-02)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Donderdag 30 september 1943 bestoken Engelse Hurricane-jachtvliegtuigen in de Zandkreek het betonningsvaartuig de Coertzen. Bij de aanval komen de kapitein en drie matrozen om het leven. De Coertzen loopt vast op een strekdam. Jan Kleinepier woont tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oud-Sabbinge. Volgens Kleinepier kon je er op wachten dat de geallieerden het schip te grazen namen: "Bij een beetje mooi weer hielden Engelse jachtvliegtuigen alles in de gaten. Wat bewoog en van de Duitsers was, werd beschoten".

Heldendaad van Arjaan van der Vliet
(Bijgewerkt op 2007-05-03)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Najaar 1944 verschijnt een Duitse colonne op de Ring. De bemanning neemt deel aan de strijd om de Schelde en vormt een direct gevaar voor Oud-Sabbinge: in Zeeland wordt fel gevochten, er vallen veel slachtoffers en de materiele schade is groot. Oud-wethouder Arjaan van der Vliet woont aan de Bouwensputseweg. Hij vertelt de Duitse commandant dat Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge de status van Rode Kruisdorp hebben en dat hij met zijn auto's en karren met paarden moet vertrekken. De colonne verlaat Oud-Sabbinge. Jan Kleinepier is getuige van het moedige optreden van de voormalige gemeentebestuurder: "Voor hetzelfde geld had de Duitse commandant zijn revolver gepakt en een eind gemaakt aan het leven van Arjaan van der Vliet".

"Meester Heijboer viel als een haas..."
(Bijgewerkt op 2007-05-01)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Op 9 augustus 1944 is het menens in Oud-Sabbinge. Hoewel de ondergrondse vanuit het gemeentehuis van Oostkerke (nu Wolphaartsdijk) wordt gewaarschuwd dat de Duitse Sicherheitsdienst onderweg is, slagen de bezetters er in meester Heijboer te arresteren. De onderwijzer zit bij het verzet en verzorgt voedsel- en kledingbonnen voor onderduikers. Jan Kleinepier: "Hij wist dat hij op de zwarte lijst stond en pakte gauw de bonnen. Achter zijn huis verstopte hij de enveloppe in een heg. Daarna rende hij weg. Een Duitser schoot hem in zijn rug". Arjaan Nijsse werkt die dag in de polder. Hij hoort 's avonds over de schietpartij en arrestatie van de onderwijzer: "Meester Heijboer viel als een haas".

Margriet Eshuijs zingt Eloise
(Bijgewerkt op 2007-04-19)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

De Nederlands Hervormde kerk van Kortgene is zaterdagavond 14 april volledig uitverkocht voor een concert van Margriet Eshuijs. De zangeres wordt begeleid door de muziekverenigingen Advendo (Oud-Sabbinge & Wolphaartsdijk) en EMM (Kortgene). Een van de vele hoogtepunten van de avond is de vertolking van 'Eloise', de jaren zestig hit van Barry Ryan. Zet de luidsprekers harder en geniet.


Karla Peijs hoort kerkdak er af gaan
(Bijgewerkt op 2007-04-15)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Een uitverkochte Nederlands Hervormde kerk in Kortgene geniet zaterdag 14 april van het concert van de muziekverenigingen Advendo (Oud-Sabbinge & Wolphaartsdijk) en EMM (Kortgene). Met MuzieKortgene wil de winkeliersvereniging uit het dorp aan de andere oever van het Veerse Meer een jaarlijks evenement bieden aan de eigen inwoners. Vorig jaar was pianist Cor Bakker de muzikale gast, dit jaar is zangeres Margriet Eshuijs uitgenodigd.

Bakermat van J.P. Balkenende
(Bijgewerkt op 2007-03-18)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zonder Oud-Sabbinge was er geen kabinet Balkenende IV. Zo simpel is het. In 1923 trekken Jan Sandee en Thona Sandee-de Jager met hun kinderen in hofstede Ravenstein aan de Bouwensputseweg. Zoon Jan krijgt een dochter. Zij bevalt op 7 mei 1956 in Biezelinge van J.P. Balkenende, de huidige minister-president. Een zus van Thona Sandee-de Jager is de grootmoeder van Hanny Louisse. Van haar mogen we foto's uit het familie-album publiceren. Op de plaatjes staan de overgrootouders van Jan Peter Balkenende. Van de grootouders van de premier bezit Cineac Oud-Sabbinge filmopnamen (gemaakt in 1968).

Zagers uit de zoute kwel
(Bijgewerkt op 2007-02-12)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Vader Maarten Janse sr. en zoon Maarten Janse jr. aan de Muidenweg beleven drukke weken. Ten oosten van hun boerenbedrijf, woning en minicamping worden zestig nieuwe kampeerplaatsen en een natuurterrein aangelegd. Aan de westzijde vangen medewerkers van zagerkwekerij Topsy Baits uit Wilhelminadorp de eerste zageroogst uit de experimentele kweekbak. Centimeter na centimeter bewerken machines de bodem, spoelen zand en schelpresten weg en werpen de wormen in een vergaarbak.

Oud-Sabbinge in zwart/wit (5)
(Bijgewerkt op 2007-01-20)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Omstreeks 1939 fotografeert Jan Kleinepier vijf kamperende vrienden op de schorren bij de Schelphoek. Van vier jongens weten we de naam: Piet Oreel, Bram Huissoon, Dies Schipper en Ko van de Kreeke. De laatste geeft mij de foto's op de Avond van 't Ouweland. Ko van de Kreeke neemt dan ook een opname mee van zichzelf en Dies Schipper aan boord van de Waterman, als soldaat op weg naar Indie. De foto's zijn opgenomen in het historisch fotoboek van Oud-Sabbinge. Daar staan inmiddels 325 afbeeldingen.

Jaaroverzicht 2006
(Bijgewerkt op 2007-01-14)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 13 januari bezoeken 80 (ex-)Sabbingers de tweede Avond van 't Ouweland. In de grote zaal van dorpshuis de Griffioen kijken ze voor de pauze naar het jaaroverzicht 2006 van Cineac Oud-Sabbinge. Naast opnamen van de Dag van 't Ouweland biedt het jaaroverzicht (61 minuten) ook historische opnamen van Oud-Sabbinge die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werden gemaakt door de familie Franken. Andere onderwerpen zijn de opening van het Kiekendiefpad, een vrachtauto in de sloot, het kappen van de bomen op de Oudelandsedijk, koninginnedag, drijvend zwembad Het Fort en het 800-jarig bestaan van Oud-Sabbinge.

Oud-Sabbinge in zwart/wit (4)
(Bijgewerkt op 2007-01-05)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Het historisch fotoboek van Oud-Sabbinge is met tientallen foto's uitgebreid dankzij opnamen uit het familie-archief van mevrouw Kleinepier-Bal, bijdragen van haar zwager Jan Kleinepier en schenkingen van Kees van de Kreeke. Er staan nu ruim 300 opnamen van 't Ouweland en omgeving online.

Nieuwjaarsduik Goese Sas
(Bijgewerkt op 2007-01-01)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Enkele tientallen zwemmers nemen maandag 1 januari 2007 een nieuwjaarsduik in de Oosterschelde. Tegen drie uur rennen ze vanaf het strandje bij de Goesse Sas (Wilhelminadorp) het water in. Er zijn oliebollen, warme chocolademelk en gluhwein. Een enkeling is zo dapper nu al te zeggen volgend jaar weer mee te doen.

Kerstconcert
(Bijgewerkt op 2006-12-17)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 16 december 2006 geven de muziekverenigingen Advendo (Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk) en EMM (Kortgene) een kerstconcert in de Griffioen. De grote zaal van het dorpshuis is bijna vol. Het Nicolauskoor treedt ook op.

Sabbinge 800 jaar
(Bijgewerkt op 2006-11-22)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Soms kan ik op nog geen maand nauwkeurig zeggen wanneer ik vorig jaar iets deed. Van Egidius van Sabbinge weten we echter precies waar hij op 13 februari 1208 was: in Middelburg. Daar is hij in de Abdij getuige bij het opstellen van een document waarin Graaf Willem I en zijn vrouw Aleid de abt van Middelburg schulden kwijtschelden. Het goed bewaard gebleven en in het latijn gestelde schrijven behoort tot het elftal oudste stukken waarover het Zeeuws Archief beschikt. Het is tevens de eerste schriftelijke vermelding van de naam Sabbinge. Albert Meijer, hoofd Archieven & Collecties: "Oud-Sabbinge heeft op 13 februari 2008 dus reden voor een feest".

Oud-Sabbinge in zwart/wit (3)
(Bijgewerkt op 2006-11-06)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Het historisch fotoboek van Oud-Sabbinge is met enkele tientallen foto's uitgebreid. Er staan nu bijna 300 opnamen van 't Ouweland en omgeving online.

Wolferts Toekomst
(Bijgewerkt op 2006-10-29)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 28 oktober geven de muziekverenigingen Advendo (Wolphaartsdijk) en EMM (Kortgene) een concert in dorpshuis de Griffioen. Het is het eerste gezamenlijke optreden van de twee fanfares. De samenwerking kwam tot stand nadat Advendo eerder dit jaar constateerde te weinig leden te hebben om als volwaardige muziekvereniging voor Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge verder te gaan.

Kiekendiefpad over dijk en erf
(Bijgewerkt op 2006-08-17)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Donderdag 17 augustus staan ruim honderd genodigden op de hoek van de Oudelandsedijk en de Veerweg om gedeputeerde Poppelaars het Kiekendiefpad te zien openen. Als de doedelzakspeler zwijgt, trekt de provinciale bestuurder het doek van een informatiepaneel en laat hij enkele duiven los. Na drie jaar voorbereiding kunnen wandelaars genieten van wandelroutes over boerenerven en Zeeuwse dijken rond Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk.

Kwalleballen, sjezen en ander vertier
(Bijgewerkt op 2006-08-06)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 5 augustus komen 5000 tot 6000 bezoekers naar de tweede Dag van 't Ouweland. Gelet op het grote aantal geparkeerde fietsen zijn er veel belangstellenden uit de directe omgeving maar ook van verder weg weet men de weg te vinden naar Oud-Sabbinge. In het bosje achter camping de Haas strijden teams met groot fanatisme om het Open Zeeuwse Kampioenschap Kwalleballen. Het team van de Goese rugbyclub gaat met de wisselbeker naar huis.

Oud-Sabbinge in zwart/wit (2)
(Bijgewerkt op 2006-11-05)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Cineac Oud-Sabbinge beheert bijna 300 oude foto's van 't Ouweland. De oudste is uit het eind van de negentiende eeuw (met de openbare school op de Ring). Het merendeel van de afbeeldingen dateert uit de eerste helft van de vorige eeuw. Voor de voorstelling tijdens de tweede Dag van 't Ouweland (zaterdag 5 augustus 2006) is een selectie uit het fotomateriaal gemaakt en op muziek gezet.

Drijvend zwembad Het Fort
(Bijgewerkt op 2006-07-09)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

"Heel arm", reageert Bea Tramper-Zondag als ik haar vraag naar het Oud-Sabbinge van 1952, het jaar waarin ze aan de Ring gaat wonen. Door de uitkeringen van het Rampenfonds na de watersnood van 1953, krijgen veel Sabbingse gezinnen financieel lucht. Voor het eerst. Want de kostwinners zijn afhankelijk van de slechtbetaalde seizoensarbeid in de polders. Bea Tramper-Zondag is op het Ouweland en in Wolphaartsdijk vooral bekend van de lessen die ze geeft in Het Fort, een van oorsprong Rotterdams drijvend zwembad dat naar het Veerse Meer is gesleept. Ze reikt duizend diploma's uit.

Eerste paal Kiekendiefpad
(Bijgewerkt op 2006-06-22)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Op de Oudelandsedijk is de eerste paal geplaatst voor het Kiekendiefpad, een wandelnetwerk van 75 kilometer rond Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk. Melissa Ernst, van de Zeeuwse Milieufederatie: "Het bijzondere aan de wandeling is dat 25 kilometer over dijken en op boerenerven zijn aangelegd die voorheen niet toegankelijk waren". Nelleke Luteijn van boomgaardterras VANBUITENUIT aan de Bouwensputseweg heeft zich hiervoor de afgelopen maanden ingespannen: "Er zijn landeigenaren die moeten wennen aan wandelaars op eigen erf of dijk". In augustus moeten alle palen voor het wandelnetwerk zijn geplaatst en kunnen wandelaars met behulp van de knooppunten in het wandelnetwerk hun eigen looproute bepalen.

Zeeuws Kampioenschap Kwalleballen 2006 (Promo)
(Bijgewerkt op 2006-05-31)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 5 augustus 2006 organiseert de buurtvereniging 't Ouweland het Open Zeeuwse Kampioenschap Kwalleballen. Het is de tweede keer dat Oud-Sabbinge een kwallebal-competitie organiseert. Kwalleballen lijkt op rugby en is een eenvoudige maar vermoeiende sport. Een zak zand moet in een bak water gegooid worden. Er zijn nauwelijks voorschriften die de deelnemers daarbij hinderen. Je mag elkaar niet verwonden. Dat is zo ongeveer de enige spelregel. Verder is alles toegestaan.

Zomerconcert Advendo afgelast
(Bijgewerkt op 2006-06-02)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Het zomerconcert dat muziekvereniging Advendo dinsdag 27 juni zou geven op de Ring van Oud-Sabbinge gaat niet door. Advendo gaat eerst orde op zaken stellen in eigen huis. Door het teruglopend ledental is de fanfare uit Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge gedwongen zich te beraden op haar toekomst. Samenwerking met muziekvereniging EMM uit Kortgene staat daarbij hoog op de agenda.

Vrachtauto in de sloot
(Bijgewerkt op 2006-05-29)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Vanochtend om half zeven schrikt de familie Dingemanse aan de Oudelandseweg in Oud-Sabbinge wakker van een klap: "We dachten dat er weer een aardbeving was. Dat is vijftien jaar geleden ook al eens gebeurd". Maar deze keer is de schok veroorzaakt door een vrachtwagen met een freesinstallatie op de aanhanger. De bestuurder verliest door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en belandt in de sloot.

Reveille boven Wolphaartsdijk
(Bijgewerkt op 2006-05-07)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 29 april klimmen om kwart voor acht 's ochtends blazers van muziekvereniging Advendo in de toren van de Nicolauskerk. Hun reveille is het officiele startsein voor de viering van Koninginnedag. Terwijl de klanken van de instrumenten wegwaaien boven Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk maken de kinderen zich op voor de aubade en de ballonnenwedstrijd op het plein voor woonzorgcentrum Meuleweie.

Requiem voor een bomenrij
(Bijgewerkt op 2006-03-10)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Het zal even wennen worden. Een Belgisch bedrijf kapt momenteel de 150 bomen op de Oudelandsedijk. De schapen en ponies aan weerszijden van de weg hebben plaats gemaakt voor gestapelde stammen. Het kappen van de 40 jaar oude populieren is nodig omdat de bomen volwassen en in slechte conditie zijn. Natuurlijk komen er nieuwe terug (lindebomen) maar het gaat zeker 15 jaar duren voordat de Oudelandsedijk aan weerszijden weer enigzins volgroeide bomen heeft staan.

Oud-Sabbinge in zwart/wit (1)
(Bijgewerkt op 2006-11-06)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Oud-Sabbinge beleeft februari 1947 een strenge winter. Paarden trekken de sneeuwploeg. Dien de Bokx laat zich fotograferen voordat ze lopend de bevroren Zandkreek oversteekt. Deze en andere momenten zijn bewaard gebleven dankzij Jan Kleinepier. Hij woont nu in het Brabantse Fijnaart maar de molenaarszoon groeide op in Oud-Sabbinge en was zo vriendelijk veertig foto's aan het historisch fotoboek van Oud-Sabbinge te schenken: "Ik hoop dat vele inwoners de oude doos nog eens nakijken zodat een en ander nog verder uitgebreid kan worden".

Monogram in bloemenguirlande
(Bijgewerkt op 2006-03-20)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

De gedachten van Bregje Segers zijn met regelmaat in Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk. De derdejaars studente aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen restaureert een deuromlijsting uit het voormalige Wolphaartdijkse ambachtsherenhuis. Met engelengeduld en wattenstaaf verwijdert ze oude vernis- en verflagen. Docent Peter Eyskens staat haar bij. Toen het Historisch Museum De Bevelanden het doek een half jaar geleden afleverde in Antwerpen was het schilderij volgens Eyskens 'ontiegelijk vies'. Inmiddels komen de oude verflagen weer te voorschijn en herwinnen de bloemen uit de guirlande hun glans. Wat het monogram op het schilderij betekent is nog steeds ongewis. Peter Eyskens vermoedt dat de afbeelding het jaar 1815 weergeeft.

Bevelanden onder Stroom
(Bijgewerkt op 2006-01-28)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

"Mijn grootvader dompelde zijn eerste electrische scheerapparaat in water. Hij dacht dat het zo moest", vertelt een bezoekster tijdens de opening van 'Bevelanden onder Stroom', de jongste thematentoonstelling in het Historisch Museum de Bevelanden. Later dan andere delen van Zeeland kwam de Provinciale Zeeuwse Electriciteits Maatschappij (PZEM) 75 jaar geleden de Bevelanden aansluiten op het electriciteitsnet.

Avond van t Ouweland
(Bijgewerkt op 2006-01-15)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 14 januari zitten 75 Sabbingers in de Griffioen voor de eerste Avond van 't Ouweland. Naast een 60 minuten durende voorstelling van Cineac Oud-Sabbinge worden de aanwezigen ook vermaakt door Rinus Zandee. Deze kruipt opnieuw in de huid van Eintje Visser, die in de vorige eeuw een bodedienst onderhoudt op Goes. Rinus Zandee brengt echter geen goederen maar verhalen over de geschiedenis van Oud-Sabbinge. "Drieentwintig", roept Bram Koster als Zandee het over de verdwenen middenstand heeft. Zoveel neringdoenden telde het Ouweland ooit.

Eindejaarsconference
(Bijgewerkt op 2005-12-31)

Cabaretier Arie Vuijk reist naar stad en land om in buurthuizen, culturele centra, schouwburgen en andere uithoeken zijn ding te doen: het geven van een voorstelling. Soms is alleen de eerste rij bezet. Dan weer zijn alle plaatsen uitverkocht. Het (niet-bestaande) culturele centrum van Oud-Sabbinge ("Waar een Mars het culinaire hoogtepunt is") speelt in de voorstellingen van Arie Vuijk een prominente rol. Reden voor Cineac Oud-Sabbinge om de eindejaarsconference (opgenomen door Cineac TV op 21 december 2005) in haar geheel uit te zenden (60 minuten).

Sinterklaas overleeft storm
(Bijgewerkt op 2005-11-20)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Ondanks een zware storm in de Golf van Biskaje is het Sinterklaas ook dit jaar weer gelukt heelhuids naar Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge te komen. Zaterdag 19 november arriveert de Goedheiligman na een lange, gevaarlijke tocht in de Landbouwhaven aan het Veerse Meer. Begeleid door enkele tientallen Zwarte Pieten gaat de Sint aan wal. Op de kade staan honderden enthousiaste kinderen en hun ouders te wachten.

Vissers zingen Griffioen plat
(Bijgewerkt op 2005-11-11)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 5 november deinen en zingen de aanwezigen in de Griffioen mee met het Bruinisser Visserskoor. De aanstekelijke shantyliederen en andere populaire meezingers slaan aan bij de bezoekers van het Wolferts Aperitief, de feestavond van Advendo. De muziekvereniging uit Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk bestaat in 2006 driekwart eeuw. De bezoekers krijgen alvast een voorproefje.

Wolferts aperitief
(Bijgewerkt op 2005-11-06)

Zaterdag 5 november treedt Avendo op in de goedgevulde grote zaal van de Griffioen. De muzikanten spelen met dirigent Dirk Verholle typische fanfaremuziek, ABBA-evergreens en bewerkingen van nummers uit de musical Miss Saigon. Wolferts Aperitief is een vingeroefening voor het jubileumconcert dat Advendo in 2006 geeft, dan bestaat de muziekvereniging 75 jaar.

Gezocht: ambachtsherenhuis
(Bijgewerkt op 2008-01-05)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

"Eigenlijk niets", reageert Gerard Heerebout als ik hem vraag of de collectie van het Historisch Museum De Bevelanden voorwerpen van 't Ouweland bevat: "Kennelijk hebben de bewoners van Oud-Sabbinge nooit de behoefte gehad om aan het museum te schenken. Misschien was Oud-Sabbinge samen met Wolphaartsdijk voor het gevoel toch nog een beetje een eiland en voelden ze zich onvoldoende betrokken bij de stad Goes". Het is dus een blinde vlek, dat voormalige eiland Wolphaartsdijk. Maar wel een vlek met raadsels. Want waar, bijvoorbeeld, stond het ambachtsherenhuis waarvan het museum een deuromlijsting met schildering bezit?

De Luctor et Fermento-show
(Bijgewerkt op 2005-10-24)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 22 oktober leren 18 liefhebbers wijn maken van appelsap. Het is een universele hobby: de deelnemers aan de workshop komen uit Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk maar ook uit de Randstad. De dag begint met het plukken van appels in de boomgaard van de familie Luteijn en eindigt met het koesteren van een fles met vijf liter wijn-in-wording.

Wandelen in de Wilhelminapolder
(Bijgewerkt op 2005-10-01)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

In de Wilhelminapolder ligt een schitterend wandelpad. Liefhebbers kunnen de herstelde oever van een eeuwenoude kreek volgen en passeren akkers, bosjes en natuurlijk de Oosterscheldedijk. De combinatie met de Oosterschelde maakt deze wandeling tot een van de prettigste in de omgeving van Oud-Sabbinge. Nergens anders komt de variatie in het Zeeuwse landschap zo tot zijn recht: (grootschalige) akkerbouw, intieme doorkijkjes langs geknotte bomen en dan weer de wijdsheid van de Oosterschelde. Vogelaars kunnen genieten van kiekendieven, buizerds, talloze watervogels en sinds kort ook weer de patrijs.

De schetsen van Arjaan Nijsse
(Bijgewerkt op 2005-10-17)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Arjaan Nijsse is in Oud-Sabbinge vooral bekend als orgelmaker. Op de open dag van de nieuwe werkplaats aan de Prins Bernhardstraat maken de bezoekers ook kennis met de andere passie van de oudste geboren en getogen Sabbinger: schilderen.

Sabbingers zijn Belgen!
(Bijgewerkt op 2006-02-27)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Duizend jaar geleden drijft overbevolking in Vlaanderen een boer naar het noorden. Een visser vertelt hem over een hoog schorrengebied tussen Noord- en Zuid-Beveland. Op die schorren gaat de Vlaming schapen houden, hij bouwt een afdakje en kruipt tegen de beesten aan als het koud is. Later komen vrouw en kinderen over en huist het schaapsherdersgezin in een woonstal. "De eerste Sabbingers waren dus Belgen", constateert Ad Beenhakker opgewekt. De import leeft van vis, lamsbout, schelpdieren, vogeleieren en zeekraal en handelt in wol en huiden.

Sjezen terug op 't Ouweland
(Bijgewerkt op 2005-08-08)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 6 augustus. De sjezen keren na dertien jaar terug in Oud-Sabbinge. Zeeuwse ringrijders geven de hele dag een demonstratie van hun kunnen. De Prins Bernhardstraat is autovrij gemaakt voor de braderie en in het bosje aan de Bijsterweg spelen stoere jongens en mannen uit Oud-Sabbinge en omliggende campings Kwalleballen. Een vorm van rugby maar dan zonder al te veel regels. Het team van camping de Haas trekt zich aan het begin van de competitie terug: het loopt ze dun door de broek als ze zien hoe echte mannen kwalleballen. De vakantievierders besluiten de naam van de shirtsponsor eer aan te doen. De dag trekt boven verwachting veel bezoekers: 5000 toeristen en bewoners van omliggende dorpen komen naar 't Ouweland.

Kreeften in het Veerse Meer
(Bijgewerkt op 2005-07-31)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Op het Veerse Meer varen nog twee beroepsvissers. Een van hen is Kees v.d. Kreeke uit Wolphaartsdijk. Zijn grootouders woonden in de voormalige pastorie op de Ring van Oud-Sabbinge. Lange tijd was dat het enige huis op het Ouweland met een telefoon. Sinds 1961 zet Kees v.d. Kreeke zijn fuiken en netten uit en vangt paling, bot en harder. Zijn vaste thuisbasis ligt bij de Veerhaven, ten noordoosten van Oud-Sabbinge. Bijna dagelijks is Kees v.d. Kreeke met zijn bemanning op het Veerse Meer te vinden.

Zomerconcert fanfare Advendo
(Bijgewerkt op 2005-07-13)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zeeland mag dan bekend staan als de provincie met de meeste uren zon per jaar, dinsdag 5 juni hebben we gewoonweg mazzel. Tussen de plensbuien door (13 centimeter in twee dagen) verdwijnen aan het begin van de avond de wolken. Een paar uur baadt Oud-Sabbinge in het licht van de ondergaande zon. Lang genoeg om het zomerconcert van fanfare Advendo van een gepaste entourage te voorzien

Oud-Sabbinge heeft op de Ring haar eigen openlucht theater: de opgemetselde restanten van de in 1806 gesloopte middeleeuwse kerk. Op en tussen de muurtjes zit het toegestroomde publiek te genieten van de zonnestralen en de muziek.

Barbecue op 't Ouweland
(Bijgewerkt op 2005-07-03)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Zaterdag 6 augustus herstelt Oud-Sabbinge een traditie in ere: de hele dag geven Zeeuwse ruiters met hun paarden demonstraties in ringrijden. De buurtvereniging over dit evenement: "Sjeesjesrijden is een oude en waardevolle Zeeuwse traditie. Het is een wedstrijd waarbij het de bedoeling is de lans door de ringen te steken die meestal op drie of vier plaatsen tijdens het parcours hangen. Een sjees is een tweewielige wagen. In de sjees zitten een man en vrouw, beiden in klederdracht. De man ment het paard en de vrouw probeert gedurende het parcours de lans door de ringen te steken. De combinatie van met bloemen versierde sjees, versierd paard en in klederdracht gehuld paar is een prachtig gezicht. Het is een echte Zeeuwse traditie. Wij hopen van deze traditie een jaarlijks terugkerend evenement te maken op de Ring van Oud-Sabbinge".

't Ouweland wint eerste prijs
(Bijgewerkt op 2005-05-01)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

De wagens van Oud-Sabbinge zijn op Koninginnedag 2005 uitgeroepen tot de mooiste van de dorpen Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge. De prijs werd na de optocht en het ijs voor de kinderen met groot enthousiasme in ontvangst genomen.

Oud-Sabbinge breidt in
(Bijgewerkt op 2005-06-10)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Hoe moet Oud-Sabbinge er over 10 jaar uitzien? Waar mag gebouwd worden? Blijft camping De Haas op de huidige lokatie of gaan de stacaravans verhuizen? Houdt de Oud-Sabbingepolder haar agrarische karakter? Welke verkeerstromen worden verwacht in het dorp en waar laten we al die auto's? Het zijn vragen die beantwoord worden in een bestemmingsplan. Daarmee geeft een gemeente aan welke ontwikkelingen wenselijk zijn en welke niet.

De Kerk van Sabbinge
(Bijgewerkt op 2005-04-18)

In het Zeeuws Museum hangen immense wandkleden. Ze komen uit een restauratie-atelier waar maar liefst veertig jaar is gewerkt aan het herstel van de doeken. De indrukwekkende kunstwerken zijn ruim vierhonderd jaar geleden gemaakt in opdracht van de Staten van Zeeland nadat in 1576 de Spaanse bezetters definitief van de Zeeuwse eilanden waren verdreven. We herinneren ons die periode als de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).

Nisse, Baarland & Oud-Sabbinge:
de parels van Zuid-Beveland

(Bijgewerkt op 22-06-2004)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Donderdag 22 januari zat het goed vol in dorpshuis de Griffioen. De Concept Gebiedsvisie Rondom het Veerse Meer werd gepresenteerd. Geen plan (dat uitgevoerd gaat worden) maar een visie. Want de centen zijn op. Aanvankelijk zou er wel een plan komen, zo werd toegelicht. Maar het Rijk is minder gul geworden, ook voor het gebied waar de Balkenende's vandaan komen. Omdat de middelen ontbreken voor de uitvoering hebben de samenstellers van het rapport zich beperkt tot een visie. Dus ze geven aan hoe ze het wensen maar hebben amper middelen om de doelstellingen te realiseren. Oud-Sabbinge wordt ook besproken in het rapport. Maar kort genoeg om het hier in zijn geheel te herhalen:

Koninginnedag in Oud-Sabbinge
(Bijgewerkt op 2004-08-10)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Eind april, begin mei zijn alle dagen vlaggetjesdag in Oud-Sabbinge. De buurtvereniging heeft weer palen geslagen en verbonden met lange slierten kleurige driehoekjes. Alle straten doen mee. Veel huizen zijn extra versierd met oranje ballonnen en vlaggen.

1968
(Bijgewerkt op 2005-10-12)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Je komt hem vaak werkend tegen in Oud-Sabbinge. Leo Verstrate, 'voor al uw behang en schilderwerk'. We raken aan de praat. Over de langdurige droogte en warmte. Het graan gaat in 2003 al half juli van het land. Niks augustus oogstmaand.

Oud-Sabbinge op 16mm (Bijsterweg)
(Bijgewerkt op 2006-08-28)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Na hun huwelijk in 1956 verhuist het echtpaar Franken naar de Bijsterweg in Oud-Sabbinge. Met een 16mm camera leggen ze in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw het leven op en rond 't Ouweland vast. Het zijn de oudste bewegende beelden van Oud-Sabbinge. Het kommentaar bij de opnamen is van de familie Franken.

Oud-Sabbinge op 16mm (Veerse Meer)
(Bijgewerkt op 2006-09-26)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

We putten nog even uit het familie-archief van het echtpaar Franken. Met hun 16mm camera leggen ze in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw het leven op en rond 't Ouweland vast. In deze vierde aflevering van 'Oud-Sabbinge op 16mm' zien we de Landbouwhaven van Wolphaartsdijk voor de aanleg van het Veerse Meer. Een grote kraan staat op de wal. Het kommentaar van de familie Franken: "Het was herfst en die kraan werd gebruikt om de bieten in de schepen te laden".

Oud-Sabbinge op 16mm (Winterpret)
(Bijgewerkt op 2006-09-11)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

Het echtpaar Franken maakt in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw met een 16mm-camera opnamen van 't Ouweland. Het zijn de oudste bewegende beelden van Oud-Sabbinge en omgeving. De familie Franken geeft zelf het kommentaar bij de beelden: "In alle jaargetijden is het goed leven op het platteland. Er is altijd van alles te doen. Zoals de winterpret".

Oud-Sabbinge op 16mm (Wonen en werken)
(Bijgewerkt op 2006-10-10)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw filmt de familie Franken met een 16mm camera het leven op en rond Oud-Sabbinge. Het zijn, voor zover bekend, de oudste bewegende beelden van 't Ouweland. In deze laatste aflevering van 'Oud-Sabbinge op 16mm' wordt een boom geplant bij het zojuist betrokken huis aan de Bijsterweg. We zien de tuin bewerkt worden en zijn getuige van een kinderfeestje.

Oud-Sabbinge op 16mm (Huwelijk)
(Bijgewerkt op 2006-08-01)

Klik hier voor Mediaplayer-video.

November 1956 trouwt het echtpaar Franken. Niet lang daarna trekken ze in de Harlekijn aan de Bijsterweg. Daar wonen ze nog steeds als ik ze opzoek en naar unieke 16mm opnamen van Oud-Sabbinge kijk. Het zijn bij mijn weten de oudste filmopnamen van het Ouweland. Cineac Oud-Sabbinge kreeg toestemming van het echtpaar Franken om de beelden te publiceren. Het kommentaar is van henzelf.

Bij brand gaan hooi alsmede een kalf verloren
(Bijgewerkt op 2014-09-27)


Blikseminslag bij weduwe Saaman
(Bijgewerkt op 2014-11-04)


Gezellige drukte op bloemententoonstelling
(Bijgewerkt op 2014-11-26)


Muzikale wandeling door Oud-Sabbinge
(Bijgewerkt op 2014-11-02)


Maandag wapperde van bijna alle woningen de driekleur
(Bijgewerkt op 2014-10-05)


Prins Bernhardstraat wordt Rimmerstraat
(Bijgewerkt op 2014-10-09)


Sint geeft alle kinderen een zakje lekkers
(Bijgewerkt op 2014-11-22)


Bliksem in woning van den landbouwer W. van Maldegem
(Bijgewerkt op 2014-10-15)


Gewekt door angstig geroep om hulp
(Bijgewerkt op 2014-09-23)


Baldadigheid in Oud-Sabbinge
(Bijgewerkt op 2014-09-25)


Het geval liet zich aanvankelijk ernstig aanzien
(Bijgewerkt op 2014-11-13)


Inbraak in landbouwschuur
(Bijgewerkt op 2014-09-29)


Manufacturenkoopman rijdt door het slippen van zijn auto tegen schutting
(Bijgewerkt op 2014-09-08)


Het dier kwam in een vrij diepe sloot terecht
(Bijgewerkt op 2014-10-03)


Voorbijganger getroffen door vallende dakpan
(Bijgewerkt op 2014-10-11)


Er kon nog niet tot stichting worden overgegaan
(Bijgewerkt op 2014-09-16)


Vrouw wekte haar man, in de meening dat er inbrekers aan het werk waren
(Bijgewerkt op 2014-09-12)


In verren staat van ontbinding verkeerend lijk aangespoeld
(Bijgewerkt op 2014-09-18)


Werkloozen graven sloot achter 't Slop
(Bijgewerkt op 2014-08-29)


Grootouders J.P. Balkenende zetten boerderij te koop
(Bijgewerkt op 2014-08-29)


Eenige oogenblikken later gaf de vrouw een korten snik en was overleeden
(Bijgewerkt op 2014-09-04)


Moordslachtoffer aan schoot der aarde toevertrouwd
(Bijgewerkt op 2014-10-01)


Buurtvereeniging mag radio-avond geven
(Bijgewerkt op 2014-09-14)


Aangeredene breekt een been
(Bijgewerkt op 2014-10-29)


Oudercommissie ontbreekt op ouderavond
(Bijgewerkt op 2014-10-27)


Kinderen maken een tochtje naar Vlissingen
(Bijgewerkt op 2014-09-08)


Jan Goetheer verliest zijn voetbal
(Bijgewerkt op 2014-09-01)


Spoedvergadering over electriciteitsvoorziening
(Bijgewerkt op 2014-10-25)


Knaap valt op den disselboom
(Bijgewerkt op 2014-09-01)


Wagentje van M. Janse slaat tegen telegraafpaal
(Bijgewerkt op 2014-10-11)


Deel begraafplaats verhuurt
(Bijgewerkt op 2014-11-06)


Burentwist loopt hoog op
(Bijgewerkt op 2014-10-13)


Paard slager Sinke schrikt van hondenkar
(Bijgewerkt op 2014-11-17)


Het gelukte de levensgeesten weder op te wekken
(Bijgewerkt op 2014-10-07)


Sint Nicolaas bezoekt Oud-Sabbinge
(Bijgewerkt op 2014-11-15)


Wolferts Fanfare speelt een opgewekten marsch
(Bijgewerkt op 2014-10-17)


Wolferts Fanfare heeft gebrek aan werkende leden
(Bijgewerkt op 2014-11-30)


Slagerij Sinke opent winkel
(Bijgewerkt op 2014-12-02)


Mond- en klauwzeer bij den vrachtrijder van Maldegem
(Bijgewerkt op 2014-08-29)


Dokter kon niets anders dan den dood constateeren
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Oud-Sabbinge loopt uit voor doode hond
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Er is getoond dat voor Oostkerke niet uit den weg behoeft gegaan te worden
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Als men de vriendschap verloopt zet men de bakens
(Bijgewerkt op 2014-08-29)


Postbode marcheert uren over onbegaanbare wegen
(Bijgewerkt op 2014-11-28)


Het werkvolk weigerde verder te arbeiden
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Aanbesteding voor nieuwe bakkerij
(Bijgewerkt op 2014-11-11)


Acht kinderen uit één gezin ontvangen onderwijs
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Konijnendieven stelen spaarpotje tegen den winter
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Gemis aan politie doet zich gevoelen
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Hond bijt oor af
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Oud-Sabbinge is werkelijk heel oud, waarschijnlijk meer dan duizend jaar
(Bijgewerkt op 2014-08-28)


De gansche lieve jeugd vereenigt zich rond dit schouwspel
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Geneesheer mocht het niet gelukken de levensgeesten op te wekken
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Jan Westveer levert brood voor de diaconie-armen
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


De oorzaak schijnt ook weer te moeten gezocht worden in onbedachtzaam spel met lucifers
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Krentebrood voor den werkende stand
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Vitterien in de gemeenteraad
(Bijgewerkt op 2014-11-24)


De diefstal werd ontdekt bij hunne tehuiskomst
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Een erkend christelijk man
(Bijgewerkt op 2014-11-19)


Schoenmaker verdwijnt
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Konijn geboren met twee paardenpootjes
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Vrouw murmureerde over financieële bezwaren
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Dina Caan wordt eene prooi der vlammen
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Bijna twee slagtoffers des doods
(Bijgewerkt op 2014-08-22)


Voornemen eene school te bouwen
(Bijgewerkt op 2014-10-31)


Brandweer assisteert volijverig
(Bijgewerkt op 2014-11-08)


Drie Gebroeders van schipper Snaphaan in de problemen
(Bijgewerkt op 2014-10-19)


De Dijkgraaf van zijnen Post ontzet
(Bijgewerkt op 2014-09-06)


Gierzwaluwen zijn terug

(2016-04-27)
Gierzwaluwen, de mooiste vogels boven 't Ouweland, zijn vroeg, dit jaar. Marco Houtekamer zag zaterdag 23 april de eerste: "Dat is erg vroeg en zeker met die kou. Gisteren zag ik hem weer vliegen...het is er nog maar eentje".

Ze vliegen terug uit de overwinteringsgebieden in Afrika om ons een hele zomer te vermaken met hun luchtacrobatiek. Gierzwaluwen komen naar beneden om een nest uit te broeden en te voeden. En scheren daarbij laag over. Het paren doen ze in de lucht. Eenmaal uit het nest blijven ze in de lucht totdat ze zelf een nest beginnen.

Als hier te weinig voedsel is vliegen ze naar België, Frankrijk of Noord-Nederland om hun kostje bij elkaar te scharrelen. 's Avonds vormen ze groepen en groepjes en laten zich goed horen. Het geluid is schel en doordringend.

Aankomstdata 2004-2016:

2016 23 april
2015 04 mei
2014 01 mei
2013 30 april
2012 28 april
2011 01 mei
2010 28 april
2009 03 mei
2008 26 april
2007 27 april
2006 29 april
2005 29 april
2004 29 april


Van de redactie

Er staan sinds kort Youtube-video's van Goestig op deze site. Dat heeft twee redenen:

1. De eerste heet Google. De zoekmachine richt zich meer en meer op tablets en mobieltjes. Sites die daarop niet zijn ingesteld worden minder vermeld. Cineac Oud-Sabbinge (uit 2004) is zo'n site. Gevolg is dat de bezoeken dalen. Van bijna 400 per dag een half jaar geleden tot onder de 200 nu:De hele site met alles wat er in zit opnieuw bouwen is een helse klus. Ik schuif dat even voor me uit. Dat heeft met de tweede reden te maken:2. Tijd. Onlangs begon ik met Damjan Sojanoski en Danny Nije Goestig, lokale televisie voor Goes (gemaakt met een iPad). Goestig kost veel tijd. Maar gaat gelukkig over heel Goes, dus ook over Oud-Sabbinge. Goestig filmpjes over 't Ouweland blijven hier getoond worden.

Hoe Cineac Oud-Sabbinge verder gaat lezen/horen/zien jullie op enig moment.

Ondertussen op Twitter:
Nieuwsarchief

mapsLINKS
Beeldbank Zeeland
Boekenwurm
Brandweer Wolphaartsdijk
Buurtvereniging 't Ouweland
Camping de Haas
Gemeente Goes
Goestig
Google Maps
Heemkunde Bevelanden
Klompje (vakantiewoning)
Kwekerij Kaljouw
Made by Maria
Meteo Wolphaartsdijk
Muziekvereniging Advendo
Omta Info
Salon Jeanette
Tussenstop (B&B)
Van Buiten Uit
Wiert Omta
Wikipedia
Wolphaartsdijk (Goesweb)
You Tube